Wikileaks, NSA, Edward Snowden, PRISM, Diginotar etc..
Afluister praktijken zijn van alle dagen waarbij zelfs vreemde mogendheden elkaars staatsgeheimen proberen te stelen. De inspanningen van de NSA om allerhande communicatie af te luisteren, zijn duidelijk geworden door de onthullingen van Edward Snowden. Ook de georganiseerde misdaad ziet er heil in om telefoongesprekken af te luisteren en sms berichten te onderscheppen. Denk maar aan transacties waar grote financiële kapitalen gemoeid zijn.
Maar waarom dan?
Veel beveiligingsproblemen zijn onbedoelde gevolgen van het gedrag van personeel. Werknemers gebruiken bijvoorbeeld massaal een eigen smartphone, laptop of tablet voor zakelijke doeleinden. Ze kiezen voor apparaten die ze het prettigst vinden en gebruiken deze ook thuis. Maar dat is niet zonder risico’s: “Hoe meer apparaten, hoe meer access points je gaat krijgen tot data. Echter hoe meer apparaten, des te minder grip op data.
Met zijn allen produceren we steeds meer data en de waarde hiervan neemt alleen maar toe. Denk bijvoorbeeld aan creditcardgegevens, e-mailadressen, adresgegevens, telefoonnummers: een klantbestand is tegenwoordig een heuse goudmijn. Of wat te denken van vertrouwelijke informatie van een advocatenkantoor of ziekenhuis. Data is niet alleen veel geld waard, maar heeft vaak ook een hoge privacywaarde.
De basale vraag is altijd: Hoe veilig staat uw data, weet u het?